Spinn på golvstödd slända

Spinn på Navajoslända med Josefin Waltin

Vi lär oss spinna på golvstödd slända av Navajotyp. Du spinner sittande, sländan är stödd mot golvet och lutar mot utsidan av låret. Du sätter fart på sländan genom att dra tenen mot dig med handflatan. Tekniken är långsam och vi får därför tid och möjlighet att fokusera på tekniken.

Med Navajosländan spinner vi ett luftigt och varmt kardgarn. Här får du tid att öva på riktigt sköna långdrag. Navajosländan är ett perfekt redskap för att spinna tjockt och luftigt, men det går lika bra att spinna tunt och fast.

Vi går igenom kardning från grunden och tränar på att få till jämna och välkardade rullar. Under kursen lär vi oss om ullberedningens betydelse för spinnkvaliteten.

På kursen lär du dig

• Navajosländans historik och tradition

• Tesning, kardning och formning av kardrullar • Hantering av sländan

• Spinna långdrag

• Spinna dubbla drag

• Spinna i flera omgångar.

Det kommer att finnas tid till träning och individuell handledning. Josefin kommer även att demonstrera ett urval av olika sländtyper.

Det kommer att finnas Navajosländor från Björn Peck till försäljning.

Vem kan gå kursen?

Kursen passar bra för dig som har spunnit förut på slända eller spinnrock, men det går också bra om du är nybörjare på att spinna.

Ta med dig

Ta med dig kardor om du har. Det finns ett begränsat antal att låna. Ull att spinna av kommer att finnas. Ta med dig ett förkläde samt papper och penna för anteckningar.

Om kursledaren

Josefin Waltin är spinnare och driver blogg och youtubekanal med spinn- och ullinriktning. Hon är mest inriktad på olika sländtyper, men även hela processen från råull till färdigt garn.

Datum: 12-13/11 

Klockan: 10.00 -16.00

Minst antal deltagare: 6 st

Pris: 1300 kr (1200kr för medlemmar)

Ledare: Josefin Waltin

Cirkelledare

Josefin Waltin

Om ledaren

Josefin Waltin är spinnare och driver blogg och youtubekanal med spinn- och ullinriktning. Hon är mest inriktad på olika sländtyper, men även hela processen från råull till färdigt garn.

Information

Start: 11 november 2022
Tid: 10-16
Plats: Hölö Kyrkskola
Avgift: 1300 kr
Antal träffar: 2 ggr

Övrigt

Medlemmar i SKHF har 100kr i rabatt, ange om du är medlem i fritext längst ner på anmälan.